M. Lucky: huppelen en rennen

12 april, 2024

Het is het begin van een nieuw hoofdstuk. Eén waar dapperheid, spanning en avontuur centraal staan. Het is de periode van beweging: huppelen en rennen. Het is terug naar de oorsprong — de nul streep — en doorknallen. Het is lente en dus tijd voor nieuwe muziek. De uitstekende manier om de kwispelpop te vieren, aldus Marcia Savelkoul, alias M. Lucky.  

Het is een woord dat vaak terugkomt, die kwispelpop, en al snel is het duidelijk dat het meer is dan slechts een subgenre. “Het lijkt meer op hoe ik vroeger muziek maakte”, legt Marcia uit. Haar romantische, ietwat Franse debuutalbum ‘Gentlewoman’ (2022) was een hele andere plaat. Het klonk fijnbesnaard en gevoeliger dan de muziek die ze nu maakt. “Dit kan wellicht makkelijker klinken”, begint ze, “maar hier zit net zo veel gevoel in.” 

Ditmaal draait de muziek vooral om het observeren. “De beste ideeën komen voort uit momenten waarop ik vertraag.”, zegt Marcia over haar zoektocht naar romantiek in het dagelijkse leven. Ze is niet bang om dingen te missen; het is gewoon ‘vet’ om fijne dingen mee te maken. “Als je jonger bent, ken je het allemaal nog niet zo”, vertelt ze over haar wens om alsmaar te blijven proeven, ruiken en luisteren. “Als je ouder bent, dan weet je al wat je gedaan hebt.”  

Boven alles is M. Lucky een smeltkroes van hetgeen wat hiervoor kwam. Haar tijd in de Amsterdamse popscene heeft haar nieuwe inzichten gegeven. “Ik snap nu meer dingen van mijn muziek.”, valt haar op. Zo is er een bepaalde naïviteit te vinden in deze nummers die openstaat voor alles. “Dat vereist meer kracht dan je zou denken”, ondervindt ze. Het is een begrijpelijke beklemtoning in een wereld waar je voor zwak wordt bestempeld als je goedgezindheid toont. Haar oplossing is simpel: “Minder op het hoofd, meer op het gevoel.” 

Deze levensfilosofie staart haar recht de ogen in. Ook in de studio. Zo kan zij weleens verbaasd zijn wanneer ze begint te zingen over iets onverwachts. Dan voelt het alsof iemand een spiegel voorhoudt, zoals beschreven in ‘You Should Get To Know You Like I Do’ (te vinden op de A-kant). “Dan probeer ik daar wel echt naar te luisteren”, vertelt ze. Op die manier speelt Marcia met haar ijdelheid. “Je weet niet wat die reflectie met iemand doet.”, geeft Savelkoul aan. 

Nu is het gas intrappen en gaan. En dat hoeft ze gelukkig niet alleen te doen. Zo staat ze, samen met haar band, op 14 juni in de Bovenzaal om haar Paradiso Vinyl Club singlerelease te vieren. Het is de uitgelezen kans om dit nieuwe geluid in de show te integreren. “In de mix kan het nog lekker los en scheef worden”, vertelt ze over B-kant ‘The Fool’, “terwijl het live anders is.” Ze glimlacht: “Daar is het publiek welkom.” 

Tekst: Senna van Ruiten

2022 © Paradiso Vinyl Club | Algemene Voorwaarden