Dorpsstraat 3: obscuur én abstract

22 maart, 2024

Na een volle Bovenzaal in september heeft Dorpsstraat 3 niet meer stilgezeten. Zeven maanden (en een lange rits aan optredens) later is het tijd voor nieuwe muziek. De perfecte tijd dus om een exclusieve single op Paradiso Vinyl Club uit te brengen. Maar hoe zijn zij hier precies beland? 

Bandlid Merlijn Breedland is geen onbekende in de muziekwereld. Zo komt hij al vanaf zijn twaalfde regelmatig in Paradiso. “Mijn moeder nam mij altijd mee naar een concert als ik een voldoende had gehaald. Nou, dan ga ik wel leren voor Frans.” Sindsdien heeft hij in veel bands gespeeld. Nu is Dorpsstraat 3 zijn echte ‘passieproject’. Zo waren de eerste twee platen thuis opgenomen, een echt doe-het-zelfproject.  

Wat Dorpsstraat 3 nu typeert is de grootste vraag. Zo wordt jaren 60 muziek uit Nederland als inspiratie geacht. Neue Deutsche Welle en anatomische rock komen ook voorbij. Sommigen noemen het ‘donker’ of ‘obscuur’, “Wij zijn ook wel hele griezelige gasten.”, grapt Finn (bassist), maar het is vooral het enthousiasme dat alles gruizig laat klinken. 

Over de presentatie van de muziek zijn alle drie te spreken. “Live heeft het wel iets meer een randje.”, zegt Stijn (gitarist). “Als je precies hetzelfde klinkt op de plaat, dan kun je net zo goed de plaat luisteren.” Na een aantal shows dezelfde setlist te hebben gespeeld, voelt de huidige opstelling als een eindresultaat van veel trial-and-error. “Je schaaft wat bij.”, legt hij uit. Begin dit jaar trad de band ook voor het eerst op met een nieuw bandlid: de percussionist. De uitbreiding van de groep was een natuurlijke manier om de muziek wat meer live feel te geven. Finn: “Het maakte alles wat dansbaarder.” 

Waar de groep precies over zingt, wordt in het midden gelaten. Merlijn geeft aan weinig écht autobiografische nummers te schrijven; het is vooral de buitenwereld die aanstuurt tot het schrijven van zulke abstracte liederen. “Nederlandse artiesten gebruiken de Nederlandse taal vaak als een niet-spreekwoordelijke taal, maar er zijn juist zo veel mooie uitspraken.”, geeft Finn toe. Dat is dan ook precies waar die laag tussen de fictie en de werkelijkheid zich toe dient. 

Nu hebben zij een release op Paradiso Vinyl Club. “Ik vind de B-kant een mooie plek voor een cover. ”, zegt Merlijn over hun versie van ‘Koper’. Het is een lied dat hij al jarenlang wekelijks zingt tijdens de soundcheck, zowel met Dorpsstraat 3 als zijn vorige projecten. “Het werd wel eens tijd om het officieel op te nemen.” Ook de A-kant heeft iets weg van De Kift, verduidelijkt hij met een uitleg over de tekst en zanglijn. ‘Dans met Ons’ teert namelijk iets meer op akoestische instrumenten dan gewoonlijk. Merlijn: “Het is vooral een ode aan een artiest die je zelf ook heel mooi vindt.” Finn kijkt er anders naar: “Een ode aan de soundcheck.” 

Tekst: Senna van Ruiten

2022 © Paradiso Vinyl Club | Algemene Voorwaarden